Рататуй - вкусно като на село
Продукти
Необходими продукти за 4 порции рататуй:
- 1 голям домат
- 1 средно голям патладжан
- 2 големи тиквички
- 4 големи гъби
За соса:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 червена чушка, нарязана
- 1 връзка пресен лук
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 ч.л. пушен пипер
- 1 с. л. сушени билки по избор
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 и ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. черен пипер
- 400 г доматено пюре
- 1/4 ч. л. стевиола на прах
- 1-2 с. л. оцет
- 8-10 листенца пресен босилек
- 200 мл. сметана за готвене
За заливка:
- 2-3 с. л. зехтин
- 1 с. л. прясна мащерка
- 20 г настъргано сирене пармезан
Начин на приготвяне
Едно от най-популярните ястия в цял свят, е френската зеленчукова яхния, която е приготвена по специален начин - Рататуй.
Това ястие е типично за провансалската кухня и се приготвя от провансалците предимно през лятото с пресни зеленчуци.
Думата рататуй произлиза от окситански (ratatolha) и е свързана с френските ratouiller и tatouiller, форми на глагола touiller, който означава „да разбъркам“. От края на 18 век рецептата е известна като обикновена яхния.
Съвременната рецепта за Рататуй се появява към средата на 1930 г. До тази класическа френска рецепта се доближава до традиционния на Балканите гювеч. В унгарската кухня гулашът, е подобна рецепта на вегетарианското ястие.
По оригинална рецепта на провансалския селянин, Рататуй е ястие, приготвено от зеленчуци с добавка на провансалски билки. Състава й включва домати, тиквички, лук, чушки, чесън и билки. В съвременните интерпретации към него добавят и патладжан, както и билки по собствен вкус и предпочитание.
Това ястие е идеално за хората, които са на хранителен режим и искат винаги да бъдат във форма, тъй като знаем, че зеленчуците притежават много хранителни качества (богати на фибри, витамини и минерали, богати на вода и нискокалорични и др.) Те заслужават да присъстват при всяко хранене, сурови или варени.
За да ги приготвите, трябва да се внимава да се избягва системното добавяне на мазнини и да се предпочита използването на подправки и аромати, които ще разнообразят вкусовете.
Ако и вие винаги сте искали да научите как да готвите известния френски Рататуй и да отслабвате, ето една страхотна рецепта, която е веган и кето:
Кето рецепта за рататуй с ароматни билки и кремообразен сос
Изпълнение на рецептата за рататуй:
Първо пригответе соса. В дълбок тиган загрейте кравето масло Гхи на умерен огън. След това добавете нарязаните чушка и пресен лук. Сотирайте за 4-5 минути или докато зеленчуците омекнат.
Подправете соса с чесън на прах, пушен пипер, сушени билки, мащерка, сол и черен пипер. След това изсипете доматеното пюре, стевиолата (смляна предварително в кафемелачка) и оцета. Гответе на слаб огън, като оставите сместа да къкри за около 5 минути. След това добавете нарязания босилек заедно със сметаната. Разбъркайте и свалете от котлона.
Загрейте фурната до 170°C. Нарежете доматите, патладжана, тиквичките и гъбите на кръгчета с дебелина около 1 см. След това ги подредете в кръгла тава като ги редувате. Залейте равномерно с готовия доматен сос.
Разбъркайте зехтина с мащерката и го изсипете върху зеленчуците.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио и изпечете за 30 минути. След това махнете фолиото и продължете да печете за още 30 минути или до готовност. Накрая поръсете с настъргания пармезан и оставете във фурната за 5 минути да се разтопи.
Това е класическата рецепта за рататуй. По желание, можете да разнообразите, като добавите свинска кайма в соса. А с подправките и билките имате огромна свобода – създайте вашия любим вкус и аромат на домашна билкова градина.
Поднесете вашия рататуй с вкусни и кето облачни хлебчета.
Тази рецепта е идеална за обяд и вечеря. Рататуй може да се яде самостоятелно или е идеална гарнитура, на която да се насладите с месо (пилешко, свинско, говеждо) или риба.