“Мъжко сирене” или как се прави родопският пармезан

“Мъжко сирене” или как се прави родопският пармезан
Едно от местата, където традицията за приготвянето на мъжко сирене все още се пази жива

За повечето хора планината на Орфей е земя на гъсти иглолистни гори, пататник и неразбираем диалект. Там обаче се крият и други тайни, които сами по себе си са достатъчно вдъхновяващи за организиране на семейна екскурзия. В Родопите от стотици години се прави сирене по технология, много сходна с тази на италианския пармезан. Шеговито го наричат “мъжко сирене” и е един от най-автентичните и интересни вкусове, които да включите в кулинарните си пътешествия из района.

Едно от местата, където традицията за приготвянето на мъжко сирене все още се пази жива, е мандра “Родопа Милк” в село Смилян. 

 В миналото в Родопите не са се произвеждали кашкавал и бяло саламурено сирене. Правело се е мъжко сирене, което по-късно се облича по Български държавен стандарт в името сирене “Родопи”,” разказва Милкана Йорданова от мандра “Родопи Милк”. 

Храната, с която днес свързваме Родопите, не е била винаги такава. Преди 1944 г. в Родопите е имало много стада с овце, които са зимували в Гърция, а напролет са се връщали по високите части на Родопите. След затварянето на границите те изчезват и започва селекция на планинска крава - Българско родопско говедо, от чието мляко започват да се правят кашкавал “Витоша”, бяло саламурено сирене, сирене “Родопи” (мъжкото сирене) и други. 

Технологията на производство на мъжкото сирене е взаимствана от гръцките овчари, с които българските пастири са се срещали и разговаряли през зимата. В Гърция това сирене е известно под името “кефалотири”. “По време на социализма в държавно предприятие “Сердика” в Смолян се произвеждаха големи количества сирене “Родопи” под името “кефалотири”, но беше предимно за износ за Кувейт, Либия, Ливан и други страни,” разказва Милкана Йорданова. 

Единственият начин да се получи мъжкото сирене, е да се използва планинско краве мляко. “Това сирене не може да се направи от мляко, което не е от пасищни животни. Планинските млека са с доста висока масленост, плътност и протеини. На това се дължи и наситеният вкус на сиренето, защото пасищното мляко носи аромата на всички билки от ливадите,” допълва тя. 

Откъде идва името “мъжко сирене”

Млякото на кравите е различно през четирите сезона и когато сиренето се прави от различни млекa, трябва да се съобразява технологията, за да се получат добър вкус и консистенция. В продължение на около два месеца питите сирене се нареждат една върху друга, като всеки ден се завъртат. От естествената им тежест излиза всичката вода в тях. Но когато млякото е различно, е нужно различно време, за да стане готово. Затова жените казват, че сиренето е “мъжко”, защото се “вкоравнва, ага му дойде времето” (втвърдява се, когато му дойде времето). Освен това мъжете повече харесват вкуса му - по-твърдо и по-пикантно е, става за мезе на тежко червено вино и ракия. 

Мъжкото сирене е “яко” и с потенциал за отлежаване. В мандрата експериментално са сложили пити да отлежават, като най-старите са вече на 12 години. С времето вкусът се променя, става силен и пикантен.

Да се основаваш на местните ресурси

Основавахме се на местните ресурси, когато се чудехме с какво да се заемем след промените през 1989 г. В Родопите има три неща, с които човек може да се занимава - производство на картофи, дървообработване и млекопроизводство. От сантимент към нашите корени, към това, с което дядовците и прадядовците ни са се издържали, избрахме да се занимаваме с мляко.”

Сред предизвикателствата, пред които се изправят, е изчезването на българското родопско говедо и все по-малкото стопанства в планината. “За съжаление, през последните години малките семейни ферми се неглижират, не се подпомагат и броят им намалява. Ние разчитаме на малки ферми с по 10-20 крави, както и на семейни ферми с по 4-5 крави,” споделя Милкана Йорданова 

Мандрата стартира собствена инициатива за запазване на българското родопско говедо - “Спаси крава”. Ако някое семейство няма възможност да отглежда кравите си, от мандрата съдействат животните да бъдат преместени в други ферми в района. Освен това всеки човек, независимо къде живее, може да откупи такава крава, като тя ще бъде отведена в работеща ферма, където ще продължи да живее и да дава мляко, вместо да приключи дните си в кланицата. В замяна на това благодетелите получават млечни продукти от мандрата на стойност 30 лева в продължение на 30 месеца. 

В миналото предимно чужденци идват в мандрата, но в последните години все повече български туристи имат интерес към традиционните технологии. В мандрата с предварителна заявка може да се организират дегустации и демонстрации на подквасване на мляко, правене на сирене, биене на масло.