Ако ще е баница, да е с чипровски кори
Представете си ароматът, който се носи от току-що изпечена баница. От тавата се вдига пара, отгоре баницата е препечена и хрупкава, а вътре е сочна и пълна с вкус на детство.
Когато влезете в кварталния супермаркет, на рафтовете ви очакват поне няколко вида кори за баница - точени, фини, за баклава, сръбски, одрински… Но всеки, който веднъж е опитал баница с чипровски кори, трудно се връща към другите.
Този тип кори, за разлика от точените, се продават в сух вид. Типични са за Чипровци и околните градове и села, където баници с такива кори се приготвят от незапомнени времена.
С какво са по-различни чипровските кори
Чипровските кори се разточват на ръка, след което се изпичат. Изпечените кори са съвсем сухи. За да стане баницата, трябва задължително да се намокрят с вода, преди да се сложи плънката.
Някога чипровските баби са ги правели за домашна употреба, а днес се предлагат и в магазините.
Албена Илиева е управител на първата фирма за чипровски кори, която стартира производството си преди повече от 20 години. За нея баницата с чипровските кори е спомен от детството.
“Спомням си от детските си години как баба ми правеше такива кори. Бабите ни пък знаят рецептата от техните баби” разказва тя.
Както е било и с много други продукти, корите са се правели в големи количества наведнъж. “Когато баба ми правеше кори, не правеше за една баница, а за няколко. Съхраняваше ги в хавлиени кърпи на проветриво място и след 2-3 месеца отново правеше баници с тях.”
Дори и произведени за магазините, чипровските кори и днес се правят само от естествени съставки, без никакви консерванти. Чипровските кори всъщност се консервират от процеса на изпичането. Официалният им срок на годност е 6 месеца, но спокойно могат да издържат и много повече. Питайте бабите.
Традиция на няколко поколения
“Със съпруга ми решихме да съхраним традицията. Искахме да произведем нещо, което не се среща във всеки дом и да улесним домакините, които искат да сложат нещо традиционно на масата, но нямат време да го направят сами,” разказва Албена Илиева за началото на начинанието си.
През първите години основна задача е българите от други части на страната, където този тип кори не са познати, да научат за тях и за спецификите на приготвянето на баница с тях. Сега чипровските кори не са екзотика и могат да се намерят по магазините от София до Варна и от Габрово до Велики Преслав. В района на Чипровци има вече четирима производители на чипровски кори.
Производството на корите трудно може да се превърне в свръхпроизводство. Процесът е бавен, защото всичко се прави на ръка. Албена споделя, че работната ръка в района намалява и това е едно от сериозните предизвикателства, с които те като производители се сблъскват. “Иска ми се да напомним на младите, че не само работата на компютър е важна. Трябва да работим и за храната, която консумираме. Всички се научихме да я взимаме наготово, но съвсем друго е човек сам да си я произведе.”
Как да си направите баница с чипровски кори
С чипровските кори можете да направите баница с всякаква плънка - кашкавал, шунка, тиква, ябълка.
Тук поместваме рецепта за класическа баница със сирене и чипровски кори.
Необходими продукти:
- Кутия чипровски кори за баница
- 5-6 яйца
- 9-10 с.л. олио
- 1 щипка сода бикарбонат
- 300-400 г сирене
Начин на приготвяне:
Приготвяме две тави. В едната слагаме вода и щипка сода бикарбонат, които ще служат за намокряне на корите. Втората тава е за нареждане на баницата. Всяка кора се намокря в тавата с хладка вода за няколко секунди и от двете страни. След това се редят последователно кора и смес, като накрая се завършва с кора и съвсем малко плънка.
Пече се на 180 градуса за около 45 минути.