„Да слушаш кората как пее”, или как да познаем перфектно приготвения хляб за коледната трапеза

„Да слушаш кората как пее”, или как да познаем перфектно приготвения хляб за коледната трапеза
Как перфектно приготвения хляб може да събуди Коледния дух у дома

Кое е нещото, събуждащо най-силно Коледния дух? Дали това е празничната елха или светлината от многоцветните лампички, които осветяват бързо идващата вечер?

Не, съвсем не са те, защото единствено домът е онзи пристан, приветстващ уморените ни сетива да се отпуснат, а неспокойните ни тела да се разлеят в прегръдката на любимите хора. И там, точно там в онзи момент на наслада, от кухнята се разнася ароматът на прясно изпечен хляб с хрупкава коричка и мека среда, чието присъствие допълва перфектно домашния уют.

„Няма друг аромат като този на току-що изпечения хляб, който да събужда в теб подобна емоция”, категоричен е шеф-готвачът Филип Спасов.

Кулинарът е добре познат на телевизионните зрители от участието си в едно от готварските предавания със състезателен характер. Завършва обучението си във Франция и днес той управлява варненската верига пекарни „Лагард”, където се предлагат над 100 вида тестени изделия.

Любовта му към хляба и кулинарията се зараждат у него още като дете. И сега си спомня как изглежда хлябът от онова време и къде стои в пекарната, в която тогава ходят с баба му. Талантът да готви може би наследява от родителите и роднините си, защото всички те обожават да се въртят в кухнята и да приготвят вкусни ястия – „Всички сме кулинари и имаме към храната обич и уважение”, допълва Спасов.

Пътят му към Франция се отваря някак естествено. Всички в семейството му говорят френски език, а самият готвач определя себе си като франкофон. За кратко се колебае дали да не кандидатства в НАТФИЗ, но в крайна сметка решава да се отдаде на кулинарното изкуство. Там успява да научи всичко нужно, за да започне истински да разбира храната и успява да се влюби отново... в хляба, защото според Спасов французите са толкова привързани към него, че го издигат в култ и добре знаят как да го приготвят.

Франция е и страната, която му дава рядката възможност да е част от кухните на едни от най-добрите ресторанти в Париж, притежаващи две и три звезди „Мишлен”.

„В бранша се шегуваме, че за пет години опит имаме десет стаж, защото когато работиш в такива ресторанти, си на разположение по близо 16 часа на денонощие. Смяната ми винаги започваше в 5.30 ч. сутринта. Не много хора издържат. Трябва да имаш определена психика”, разказва шеф-готвачът.

През 2012 г. Спасов се връща в България, за да помага на родителите си в семейния бизнес. Съжаление в този негов избор няма, защото се прибира от Франция с всички натрупани знания. Това, което научава за хляба от там е, че трябва да има уважение към него и да му остави достатъчно време, „за да покаже собствените си качества”.

„Проблемът ни тук е, че все бързаме – слагаме все повече мая, вдигаме градуса, за да втаса по-бързо тестото и се стараем да направим нещо за 2 часа, на което му трябват  12 например. Но така не става. Структурата на хляба е такава, че изисква грижа”, обяснява Спасов.

И си обещава да я полага. В „Лагард” се предлага голяма разновидност на тестени изделия и за всички тях тестото се оставя да се развие по естествен начин, с бавна ферментация. Използваните брашна са основно български и за приготвянето им се използват френски занаятчийски похвати. Дори квасът, който се слага в хляба, се отглежда на място, за да не се разчита на случайни производители. Така се гарантира перфектен краен резултат.

И за да може този несравним вкус да достигне до повече български домове в празничните дни, тази година шеф Филип Спасов е сътворил няколко специални асортименти за Кауфланд, които да събудят истинския Коледен дух във всеки дом.

„Тази Коледа сме подготвили една ръчно приготвена, висококачествена и хубава погача с два вида семена. Ще има още и две питки - традиционна содена, която обаче не е с онази плоска, кръгла форма. Нашата е бухнала, с кръстче отгоре, защото този хляб е обреден. Тя има типичния соден вкус, който познаваме от едно време, но сякаш сме забравили. Другата е малко по-нестандартна питка - с мерудия, за да има на масата и нещо различно. Тези два хляба, както и погачата, са с много бавна ферментация, за да може всички вкусове да са балансирани и да не се налага прекаленото използване на мая”, разказва Спасов.

Наистина в последно време сякаш се обяви война на маята, с която готвачът не е съгласен, изразявайки се така – „По хубаво яж добре направен хляб с мая, отколкото зле направен хляб с квас”. Ето защо погачата и двете питки, приготвени с голямо внимание, ще гарантират възхищение у всички гости и ще предизвикат истинско гъделичкане на сетивата.

Но знаем, че на обилната трапеза винаги остава недоизяден хляб, който изсъхва и след това никой не иска да яде. За този и подобни случаи шеф Спасов дава лесно решение, с което бързо да освежите стария хляб и той да изглежда все едно току-що сте го изкарали от фурната – „Включете фурната на 200 градуса на програма, която пече отдолу и отгоре, с вентилатор. Сложете на дъното на печката метална тава да загрее предварително. Поставете хляба на решетката над тавата и сложете около 100 мл вода в нея за да се изпари мигновенно. По този начин, за 4 до 5 минути той става сякаш току-що сте го изпекли."

Същият метод може да се използва и когато занесете у дома вкусните тестени изделия от витрините на Кауфланд. Така със сигурност ще очаровате всички, а къщата ще ухае неповторимо.

Винаги обаче остава загадка как да познаем истински качествения хляб. По този повод Спасов дава следните насоки:

  • Когато разрежем хляба, вътрешността му не трябва да се рони, защото това означава, че е втасал прекалено бързо.
  • Кората му трябва да е добре развита и когато чукнеш хляба отдолу, трябва да бие на кухо.
  • Ако е с квас, не трябва да е прекалено кисел, а напротив – трябва да сладни леко.
  • Хубавият хляб трябва да е с еластична среда. Най-добрият начин да се съхранява е в найлонов плик, за да може да запази влагата си.

Една от мечтите на готвача е да преподава кулинария на семейства, за да им покаже, че не всичко, което изглежда толкова сложно, в действителност е такова и е възможно да се приготви у дома.

Но докато това стане реалност, предстоящите коледни дни Спасов ще прекара със своето семейство по типичния начин – докато останалите седят вече на масата, той и майка му ще се грижат за всичко останало в кухнята.

„Обичам тези семейни празници, защото в повечето случаи съм сготвил аз, а най-хубавото нещо е близките ти хора да го оценят”, заключва кулинарът.

Материалът е част от специален рекламен проект на Dir.bg u Kaufland България.