„Да слушаш кората как пее”, или как да познаем перфектно приготвения хляб за коледната трапеза
Кое е нещото, събуждащо най-силно Коледния дух? Дали това е празничната елха или светлината от многоцветните лампички, които осветяват бързо идващата вечер?
Не, съвсем не са те, защото единствено домът е онзи пристан, приветстващ уморените ни сетива да се отпуснат, а неспокойните ни тела да се разлеят в прегръдката на любимите хора. И там, точно там в онзи момент на наслада, от кухнята се разнася ароматът на прясно изпечен хляб с хрупкава коричка и мека среда, чието присъствие допълва перфектно домашния уют.
„Няма друг аромат като този на току-що изпечения хляб, който да събужда в теб подобна емоция”, категоричен е шеф-готвачът Филип Спасов.
Кулинарът е добре познат на телевизионните зрители от участието си в едно от готварските предавания със състезателен характер. Завършва обучението си във Франция и днес той управлява варненската верига пекарни „Лагард”, където се предлагат над 100 вида тестени изделия.
Любовта му към хляба и кулинарията се зараждат у него още като дете. И сега си спомня как изглежда хлябът от онова време и къде стои в пекарната, в която тогава ходят с баба му. Талантът да готви може би наследява от родителите и роднините си, защото всички те обожават да се въртят в кухнята и да приготвят вкусни ястия – „Всички сме кулинари и имаме към храната обич и уважение”, допълва Спасов.
Пътят му към Франция се отваря някак естествено. Всички в семейството му говорят френски език, а самият готвач определя себе си като франкофон. За кратко се колебае дали да не кандидатства в НАТФИЗ, но в крайна сметка решава да се отдаде на кулинарното изкуство. Там успява да научи всичко нужно, за да започне истински да разбира храната и успява да се влюби отново... в хляба, защото според Спасов французите са толкова привързани към него, че го издигат в култ и добре знаят как да го приготвят.
Франция е и страната, която му дава рядката възможност да е част от кухните на едни от най-добрите ресторанти в Париж, притежаващи две и три звезди „Мишлен”.
„В бранша се шегуваме, че за пет години опит имаме десет стаж, защото когато работиш в такива ресторанти, си на разположение по близо 16 часа на денонощие. Смяната ми винаги започваше в 5.30 ч. сутринта. Не много хора издържат. Трябва да имаш определена психика”, разказва шеф-готвачът.
През 2012 г. Спасов се връща в България, за да помага на родителите си в семейния бизнес. Съжаление в този негов избор няма, защото се прибира от Франция с всички натрупани знания. Това, което научава за хляба от там е, че трябва да има уважение към него и да му остави достатъчно време, „за да покаже собствените си качества”.
„Проблемът ни тук е, че все бързаме – слагаме все повече мая, вдигаме градуса, за да втаса по-бързо тестото и се стараем да направим нещо за 2 часа, на което му трябват 12 например. Но така не става. Структурата на хляба е такава, че изисква грижа”, обяснява Спасов.
И си обещава да я полага. В „Лагард” се предлага голяма разновидност на тестени изделия и за всички тях тестото се оставя да се развие по естествен начин, с бавна ферментация. Използваните брашна са основно български и за приготвянето им се използват френски занаятчийски похвати. Дори квасът, който се слага в хляба, се отглежда на място, за да не се разчита на случайни производители. Така се гарантира перфектен краен резултат.
И за да може този несравним вкус да достигне до повече български домове в празничните дни, тази година шеф Филип Спасов е сътворил няколко специални асортименти за Кауфланд, които да събудят истинския Коледен дух във всеки дом.
„Тази Коледа сме подготвили една ръчно приготвена, висококачествена и хубава погача с два вида семена. Ще има още и две питки - традиционна содена, която обаче не е с онази плоска, кръгла форма. Нашата е бухнала, с кръстче отгоре, защото този хляб е обреден. Тя има типичния соден вкус, който познаваме от едно време, но сякаш сме забравили. Другата е малко по-нестандартна питка - с мерудия, за да има на масата и нещо различно. Тези два хляба, както и погачата, са с много бавна ферментация, за да може всички вкусове да са балансирани и да не се налага прекаленото използване на мая”, разказва Спасов.
Наистина в последно време сякаш се обяви война на маята, с която готвачът не е съгласен, изразявайки се така – „По хубаво яж добре направен хляб с мая, отколкото зле направен хляб с квас”. Ето защо погачата и двете питки, приготвени с голямо внимание, ще гарантират възхищение у всички гости и ще предизвикат истинско гъделичкане на сетивата.
Но знаем, че на обилната трапеза винаги остава недоизяден хляб, който изсъхва и след това никой не иска да яде. За този и подобни случаи шеф Спасов дава лесно решение, с което бързо да освежите стария хляб и той да изглежда все едно току-що сте го изкарали от фурната – „Включете фурната на 200 градуса на програма, която пече отдолу и отгоре, с вентилатор. Сложете на дъното на печката метална тава да загрее предварително. Поставете хляба на решетката над тавата и сложете около 100 мл вода в нея за да се изпари мигновенно. По този начин, за 4 до 5 минути той става сякаш току-що сте го изпекли."
Същият метод може да се използва и когато занесете у дома вкусните тестени изделия от витрините на Кауфланд. Така със сигурност ще очаровате всички, а къщата ще ухае неповторимо.
Винаги обаче остава загадка как да познаем истински качествения хляб. По този повод Спасов дава следните насоки:
- Когато разрежем хляба, вътрешността му не трябва да се рони, защото това означава, че е втасал прекалено бързо.
- Кората му трябва да е добре развита и когато чукнеш хляба отдолу, трябва да бие на кухо.
- Ако е с квас, не трябва да е прекалено кисел, а напротив – трябва да сладни леко.
- Хубавият хляб трябва да е с еластична среда. Най-добрият начин да се съхранява е в найлонов плик, за да може да запази влагата си.
Една от мечтите на готвача е да преподава кулинария на семейства, за да им покаже, че не всичко, което изглежда толкова сложно, в действителност е такова и е възможно да се приготви у дома.
Но докато това стане реалност, предстоящите коледни дни Спасов ще прекара със своето семейство по типичния начин – докато останалите седят вече на масата, той и майка му ще се грижат за всичко останало в кухнята.
„Обичам тези семейни празници, защото в повечето случаи съм сготвил аз, а най-хубавото нещо е близките ти хора да го оценят”, заключва кулинарът.
Материалът е част от специален рекламен проект на Dir.bg u Kaufland България.